Koranens unike Jesus

I 2007 var jeg på Oslo Kristne Senter med en kompis og faren hans. Der hadde pastoren Åge Åleskjær invitert den svenske pastoren Peter Ljunggren.

Ljunggren hadde forfattet en bok som heter «Mina muslimska vänner», hvor han trekker frem det som Bibelen og Koranen har til felles.

1

Den ekstremt talentfulle maleren Akiane Kramarik sin versjon av Jesus.

Nå mener jo jeg at Islam, slik denne religionen ofte praktiseres, har mer enn nok å bli kritisert for. Islamisme er også et økende problem i vår tid og dette er svært bekymringsverdig, og burde derfor etter min mening tas opp når man diskuterer innvandringspolitikk.

På samme måte må vi anerkjenne at flere individer med islamsk bakgrunn, er mennesker som vi både kan og bør bli kjent med og ha en dialog med på det personlige plan. Hvis ikke gir vi jo opp idèen om integrering, og spiller ballen videre til dem som ønsker parallelsamfunn.

Som troende har vi en ypperlig mulighet til å gå inn i en slik dialog, med utgangspunkt i Koranens egne tekster.

Og hva er det som som skaper dialogen? Jesus.

Både kristne og muslimer ser på Jesus som et forbilde. Men muslimene ser på ham som kun en profet. Ljungrens strategi i sin bok er å vise muslimene hvor overraskende lik Jesus i Koranen er Jesus i Bibelen. Og dette kan igjen være en innfalsvinkel til å få dem til å se hvem Jesus egentlig er- altså ikke bare Guds profet, men Guds sønn. Jesus Kristus.

Er det ikke f.eks et sjokk for mange at Koranen lærer disse tingene her(?):

– Jesus blir født av en jomfru (Sure 19:16-27, Sure 21:91 og Sure 66:12). Engelen Gabriel tilkjennegir Jesu overnaturlige fødsel (Sure 3,41), ergo sier Koranen at Jesus ikke hadde noen kjødelig far. Koranen sier også at Maria var opphøyd over alle verdens kvinner (Sure 3:42).

– Jesus blir kallt for «Guds ord» (Sure 3:44-45 og Sure 4:171). Ingen andre profeter får denne betegnelsen i Koranen, de blir kallt Guds profeter, talsmenn eller budbærer men aldri Guds ord. Artig, siden det står i Bibelens bok Joh 1:1,14: «I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. (..) og Ordet ble kjøtt og bodde i blant oss, og vi så hans Herlighet. En Herlighet som den førstefødte har av Faderen, og han var full av nåde og sannhet.»

– Koranen kaller Jesus også for «Messias» (Sure 4:171; 9:31; 3:45; 5:72). De fleste språkforskere er enige om at ordet «al-masih» er direkte relatert til ordet «Messias». Igjen, ingen andre profeter blir kallt dette, ikke engang Islams grunnlegger Muhammed.

– Jesus fikk kraft av den Hellige Ånd (Sure 2:87).

– Koranen sier at Jesus skal æres og lovprises, i denne verden og i den kommende (Sure 3:45).

– Jesus er syndfri(!). Koranen forteller at profetene, også Muhammed, måtte be om tilgivelse for sine synder, men Jesus hadde ingen synder å be om beskyttelse for. Han var beskyttet mot den onde. (Sure 3:36, Sure 40:55, Sure 3,147; 48:1-2).

– Jesus utførte mirakler (Sure 5:110-113). De fleste muslimer er enige om at Muhammed ikke utførte mirakler. En del har forsøkt å tillegge ham slike evner, men dette står ikke i Koranen. Faktisk står det der at Muhammed selv sa at han ikke kunne utføre mirakler (Sure 17:59; 29:50-51).

– Koranen forteller også at Jesus kommer tilbake på Dommens dag (Sure 4:159). (Men her kan det skytes inn at den Jesus mange muslimer tror kommer tilbake på Dommens dag, faktisk er en ganske annen Jesus enn den vi kristne tror skal komme tilbake. Men dèt er en annen og adskillig lengre diskusjon, som jeg kanskje kommer innpå ved et senere innlegg.)

 

Så, som vi kan se, indikerer også muslimenes hellige bok, Koranen, at Jesus er helt unik, og har kvaliteter som ingen andre mennesker har. Det gjelder derfor å vise muslimene hva deres egne religiøse tekster sier om Jesus, noe som kan lede dem til å se at Jesus er veien til Gud.

Dette må gjøres med en oppriktig kjærlighet og interesse for mennesker med muslimsk tro. Som kristne tror vi på en Gud som elsker alle mennesker. Alle.

Denne holdningen viser også pastor ljunggren godt med sin bok, som jeg er veldig takknemlig for at jeg kjøpte den gangen!

Boken kan bestilles her.

(Dette innlegget skrev jeg så tidlig som i 2009, på verdidebatt.no, men jeg tenkte at det var verdt å republiseres her. Jeg har dog endret veldig på det nå, for at det skal være oppdatert og inneholde litt bredere perspektiver)

Dette innlegget ble publisert i Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar